Kan lijnzaadolie helpen bij het afvallen?

lijnzaadolie afvallen

Kan lijnzaadolie helpen bij het afvallen?

Lijnzaadolie komt voort van de vlasplanten. Daaruit worden de zaden gehaald die dan worden geperst naar olie. Deze lijnzaadolie behoort tot de gezondste soorten olie ter wereld. We moeten echter wel rekening houden dat we ze enkel en alleen kunnen gebruiken bij koude gerechten. Lijnzaadolie zal heel snel oxideren en veranderen van samenstelling. Dan verliezen we alle voordelen die deze olie met zich meebrengt.

In dit artikel gaan we ze eens kort overlopen. En we gaan ook eens nagaan of we lijnzaadolie kunnen gebruiken bij het afvallen.

Ingrediënten

Onverzadigde vetzuren

De olie bestaat hoofdzakelijk uit onverzadigde vetzuren van de omega 3 familie. Dat is goed nieuws. Voor 1 soeplepel olie hebben we reeds de dagelijkse aanbevolen dosering binnen aan omega 3. Daarnaast zijn ze qua verhouding ook zeer gunstig. Zo bevatten ze 5 keer meer omega 3 dan omega 6. Dat is ideaal om de verhouding tussen die twee belangrijke vetzuren in het lichaam weer gunstig te maken.

De meeste mensen hebben echter een veel te hoge verhouding wanneer het neerkomt op omega 6. Om gunstig te zijn en te blijven moet de verhouding tussen de 1 op 1 en d 1 op 4 blijven.

Toch hebben de meeste mensen verhouding van 1 op 10 tot 1 op 25. Dat is niet geheel de fout van de mensen. Maar eerder van ons Westers dieet die hoofdzakelijk bestaat uit omega 6 vetzuren en weinig omega 3 bevat.

Door lijnzaadolie te gebruiken kunnen we dus het tij keren.

Lignanen

De lignanen zijn een soort antioxidanten. Ze zijn verwant aan de polyfenolen en zullen het lichaam beschermen tegen schade die wordt aangebracht door vrije radicalen.

Daarnaast hebben ze nog een andere belangrijke functie. Ze zullen de hormonen terug in balans brengen. Dat is vooral gunstig bij het afvallen met lijnzaadolie. Omdat dit vaak te maken heeft met een te hoog oestrogeengehalte in het lichaam zowel bij mannen als bij vrouwen. Dat verhindert de vetverbranding om optimaal te functioneren.

Voedingsmiddelen die deze terug in balans brengt zal dus een gunstige invloed hebben op onze lichaamssamenstelling.

Kunnen we lijnzaadolie gebruiken bij het afvallen?

Door het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren zijn ze ideaal om te gebruiken in een gezond dieet. Ze zullen er voor zorgen dat we minder snel terug honger hebben. Vetzuren hebben ook een langere tijd nodig om te verteren in het spijsverteringsstelsel. Dat zal er dan ook voor zorgen dat we langer het gevoel zullen hebben dat we vol zitten.

Daarnaast stimuleren onverzadigde vetzuren het metabolisme. En zullen ze aanleiding geven om opgeslagen vet te gaan gebruiken voor energie.

De olie bewaren

We kopen de olie beter in een donkere fles. Omdat door blootstelling aan licht de samenstelling van de vetzuurverbindingen heel snel kan veranderen. Ook zijn ze om die reden niet lang te behoren. Dit is dan ook de grootste reden waarom ze hoofdzakelijk verkocht worden in kleine flesjes. Naarmate we ze verder gebruiken zal de kwaliteit ervan afnemen door de blootstelling aan licht.

We behoren het daarom ook beter op een koele donkere plaats.

Enkel in koude gerechten

De olie mag ook enkel en alleen gebruikt worden in koude gerechten. Bij te hoge temperatuur zal ook de samenstelling van de vetten veranderen. Dan krijgen we net een omgekeerd effect op onze gezondheid. Voorbeelden die beter tegen warmte kunnen zijn zonnebloemolie.

Voor het bakken gebruiken we echter beter hard vet zoals palmolie of kokosolie.

Lijnzaadolie bijwerkingen

Hoewel de olie natuurlijk goed is voor onze gezondheid moeten we er toch rekening mee houden dat we geen hoge hoeveelheden mogen gaan gebruiken.

Ten eerste bevatten ze enorm veel calorieën en zullen ze in te hoge doseringen geen gunstig effect hebben op onze pogingen om overgewicht aan te pakken.

Ten tweede bevatten ze cyanogenen. Dat kan in het lichaam worden omgezet naar cyanide. En dat is dan weer giftig voor ons lichaam.

Het is dus aangeraden om de olie in kleine hoeveelheden te gebruiken en niet elke dag.

Bronnen:

naturelz.nl/afvallen-met-lijnzaadolie/

moedergaia.com/voeding/lijnzaadolie/

Related posts

Leave a Comment

*

code