Zijn supplementen voor vegetariërs nodig?

supplementen voor vegetariers

Zijn supplementen voor vegetariërs nodig?

Supplementen voor vegetariërs zijn in theorie niet nodig omdat we eigenlijk alle voedingsstoffen die we nodig hebben kunnen halen uit onze voeding. Toch zijn er een aantal voedingsstoffen die minder goed vertegenwoordigd zijn in plantaardige voedingsmiddelen. Supplementen voor vegetariërs en veganisten kunnen dan helpen om te zorgen voor een adequate hoeveelheid.

De grootste reden daarvoor is de opname door het lichaam. Het lichaam zal in de meeste gevallen beter vitamines en mineralen kunnen opnemen uit dierlijke voedingsmiddelen. Dit is het geval bij ijzer, zink en bij vitamine B12. Dan kan het natuurlijk handig zijn om supplementen voor vegetariërs te gebruiken.

De belangrijkste supplementen voor vegetariërs en veganisten zijn:

  • Zink
  • IJzer
  • Vitamine B12
  • Omega 3
  • Vitamine D

Zink

Zink zouden we kunnen gebruiken omdat de plantaardige bronnen van zink zoals noten en zaden vaak een mindere opneembaarheid hebben door het lichaam. Daardoor moeten we rekenen op 200% van de dagelijkse aanbevolen dosis. Dat bedraagt gemiddeld 20 mg voor mannen en vrouwen. Dat is niet altijd mogelijk om te halen voor vegetariërs of veganisten. Mensen die kaas eten hebben dan wel een hogere kans om deze standaard te halen. Maar aangezien veganisten niks eten dat van dieren afkomstig is wordt het voor hen wel moeilijk om dit te halen.

IJzer

IJzer heeft een soortgelijk probleem. We hebben heemijzer en nonheemijzer. De heemijzer uit dierlijke voedingsmiddelen wordt heel makkelijk opgenomen door het lichaam. Terwijl de nonheemijzer uit plantaardige voeding moeilijker wordt opgenomen. Hier kunnen we echter wel vitamine C toevoegen. Dat verbetert de opname van nonheemijzer, maar is toch nog niet gelijk aan de heemijzer voedingsmiddelen die we uit dierlijke voeding kunnen krijgen.

B12

Vitamine B12 vinden we niet terug in plantaardige voeding. Er is echter de verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen en enkele sojaproducten die ons kunnen helpen om vitamine B12 in te nemen.

Omega 3

Omega 3 vinden we ruim vertegenwoordigd terug in zaden en noten. Hoewel dit enkel de ALA vetzuren betreft. ALA kan worden omgezet in de andere omega 3 vetzuren DHA en EPA. Maar dat is slechts een kleine hoeveelheid. Heel vaak wordt de dagelijkse norm aan DHA en EPA niet gehaald enkel via ALA voedingsmiddelen. Ook hier hebben vegetariërs die wel vis eten geluk. Zij kunnen voldoende EPA en DHA halen uit visproducten. Veganisten hebben minder geluk want de enige bron voor DHA en EPA is zeewier. Dat is dan ook in zeer kleine hoeveelheden en het is onmogelijk om daar de dagelijkse aanbevolen dosering van te halen via enkel zeewier te eten.

Vitamine D

Vitamine D behoort niet meteen tot de supplementen voor vegetariërs en veganisten, maar is voor iedereen belangrijk. De zon kan ons in de zomer misschien voldoende vitamine D geven. Al is dat bij de meeste mensen niet het geval, maar in de winter kan de zon zeker niet instaan voor de volledige aanmaak van vitamine D. Om die reden is het belangrijk om zeker in de winter een vitamine D supplement te gebruiken.

Besluit

Het is niet zo zeer een probleem dat we de voedingsstoffen niet kunnen terugvinden in plantaardige voeding. Het is meer een kwestie van een verminderde opname en ook een lagere hoeveelheid van deze belangrijke stoffen in plantaardige voedingsmiddelen.

Zink en ijzer vinden we in veel hogere hoeveelheden terug in vlees en vis. Vitamine B12 komt uit dierlijke voeding. En omega 3 DHA en EPA is hoofdzakelijk uit vis dat we dit kunnen halen.

Dat maakt het voor planteneters niet makkelijk en daarom kunnen supplementen voor vegetariërs en veganisten gebruikt worden.

 

Related posts

Leave a Comment

*

code