Helpt Vitamine C Tegen Buikvet?

vitamine c tegen buikvet

Helpt Vitamine C Tegen Buikvet?

We vroegen ons af of vitamine C tegen buikvet kan worden ingezet. In dit artikel gaan we de voordelen van ascorbinezuur ofwel vitamine c tegen buikvet eens overlopen.

Overgewicht is één van de grootste problemen geworden tegenwoordig. Te zwaar zijn wordt in verband gebracht met heel wat problemen met de gezondheid. Dat houdt in dat we een verhoogd risico hebben op hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes en beroertes. Ascorbinezuur werd reeds gelinkt aan een lagere vetmassa. Dit is vooral te merken in de maagregio en rond de buik.

Wanneer de rol van vitamine C in het verminderen van buikvet begrijpen kunnen we een beter dieet opstellen die ons in staat stelt het overtollig vet te verbranden.

Buikvet

Buikvet is vetweefsel die zich rond en in de buikregio heeft opgeslagen. Het kan worden ingedeeld in 2 groepen. Eerst hebben we het vet die juist onder de huid gelegen is. Daarna hebben we de groep rond de organen in de buik. Daarbij hoort onder andere de darmen en de lever. Dit wordt visceraal vet genoemd. Visceraal vet wordt meer gelinkt aan hartproblemen, beroerte, borstkanker en darmkanker.

Overtollig buikvet kan ervoor zorgen dat meer hormonen worden losgelaten die uiteindelijk de bloeddruk gaan verhogen, cholesterol gaan verhogen en verminderen het gebruik van insuline. Het verminderen van vet in de buik doet meteen deze risico’s afnemen.

Vitamine C tegen buikvet

Voldoende vitamine C is van groot belang voor een gezonde vetverbranding. Te kort aan vitamine C wordt in verband gebracht met een hoger gewicht, vooral een verhoogde vetmassa. En een bredere taille.

Mensen met weinig ascorbinezuur in het bloed hebben ook meer vet in de buik, ondanks dat ze op andere plaatsen reeds gewicht zijn verloren.

De vitamine is ook van belang bij de productie van moleculen die werken als een antioxidant, alsook de moleculen die vetweefsel gaan gebruiken als energie. Zonder voldoende ascorbinezuur kan het lichaam geen opgeslagen vet gebruiken. Toch blijft het lichaam vetweefsel opslaan voor energie. Maar het is niet mogelijk om het te gebruiken. Dit is dus de verklaring waarom een tekort aan vitamine C zorgt voor buikvet.

Vitamine C en beweging

Onvoldoende vitamine C zorgt voor een verlaging van de vetverbranding tijdens het sporten. Zelfs wanneer er heel diepe inspanningen moeten geleverd worden die enorm veel energie vragen. Het lichaam is niet in staat om vet te gebruiken zonder dat voldoende ascorbinezuur aanwezig is.

Dit kan dan weer verklaren waarom bepaalde mensen zelfs bij het bewegen geen gewicht verliezen, of toch onvoldoende gewicht verliezen in vergelijking met anderen.

Mensen die te weinig ascorbinezuur hebben kunnen hun vetverbranding met 400% verhogen tijdens het sporten wanneer ze voldoende vitamine C innemen.

De vetverbranding stimuleren gebeurt met ongeveer 30%. Terwijl 1 op de 5 mensen onvoldoende ascorbinezuur heeft in het bloed.

Om die reden zijn ze vatbaar voor het opslaan van vet rondom de middel en kunnen het ook niet verbranden voor energie. Hoewel, wanneer die waarden terug stijgen kan het meteen de vetverbranding gaan stimuleren.

Vitamine C tegen buikvet is dus enorm belangrijk omdat het ervoor gaat zorgen dat het vet kan worden gebruikt voor energie. Daarnaast zal de opslag van vet minder snel gebeuren doordat het sneller kan worden gebruikt als energiebron.

Andere belangrijke weetjes

Vitamine C is een stof die in water wordt opgelost. Ze is te vinden in bijna alle fruitsoorten en groenten. Ze kan ook niet worden opgeslagen in het lichaam en wordt daarom altijd uitgescheiden door de nieren. Dat wil zeggen dat we elke dag voldoende vitamine C moeten innemen. Vitamine C speelt ook een belangrijke rol bij het verlagen van cortisol.

Het lichaam gebruikt ascorbinezuur voor onder andere de groei van onze huid, beenderen, tanden en bloedvaten. Daarnaast is het een belangrijk antioxidant en kan het helpen als bescherming tegen kanker, hartziekten, artritis en vele andere chronische aandoeningen.

Bronnen:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2520333

 

 

Related posts

Leave a Comment

*

code